Rondom de kerken (uittreksel)

STEENBERGEN HERVORMDE GEMEENTE

*Zondag 6 oktober om 10.00 u: ds. ten Kate.

 Collecten: Kerk en Israël en Kerkrentmeesters.

*Zondag 13 oktober  om 10.00 u: ds. Vermeulen.

 Collecten:  Hospice de Markies en Kerkrentmeesters.

*Zondag 20 oktober om 10.00 uur: ds. A. Ravensberg.

 Avondmaal.

 Collecten: Zending Landbouw Indonesië en Kerkrentmeesters.

VAN DE PREDIKANT

Agenda

Voor 7 oktober kunt u zich nog opgeven voor Bibliodrama. Zie ook de activiteitenfolder en onderstaand stukje.

Bibliodrama spelen

“Ik heb het nog nooit gedaan. Dus ik denk wel dat ik het kan”. Pippi Langkous.

Deze uitspraak wordt toegeschreven aan Pippi Langkous. Het is zelfs wat twijfelachtig of zij dat werkelijk als personage heeft gezegd. Maar dat maakt de uitspraak niet minder intrigerend. Pippi had nooit een piano gehad. En er dus nooit op kunnen oefenen. Zij vertelt Tommy, hoe moeilijk dat is, om piano spelen te oefenen zonder piano. Dus als zij eenmaal een piano zal hebben, dan zal het nooit meer zo moeilijk zijn. Sterker nog, zij denkt dat zij dat dus wel kan.

Mij schoot deze opmerking te binnen toen ik mij erover verbaasde dat er zich nog maar 1 persoon heeft opgegeven om eens te komen proberen bibliodrama te spelen. Ik begreep dat sommige mensen er wel over nadenken. Maar dat het eigenlijk niet duidelijk is wat bibliodrama spelen inhoudt. Dus daarom nog geen aanmeldingen.

Aan mij de taak om iets te verduidelijken. Wat is bibliodrama? Moet je dat eerst kunnen voor je het gaat proberen? Bibliodrama is een manier om een bijbelverhaal tot leven te brengen. Je gaat op een andere manier naar een bijbelverhaal kijken. En dat is verrassend. Het komt soms dichterbij. Je doet nieuwe inzichten op. Het kan je geloof verdiepen. Hoe gaat dat in zijn werk? Moet je ervoor kunnen toneelspelen? Is het technisch lastig? Moet je fysiek in superconditie zijn? Nee, dat hoeft allemaal niet. Iedereen kan meedoen, op je eigen manier. Je bent gewoon jezelf. En stap voor stap word je ingewijd. Je leeft je in, en langzamerhand komen personages, en een verhaal tot leven. En jouw eigen grenzen tellen.

Het lijkt op spelen, zoals je vroeger als kind plezier had in spelen. Mensen worden er blij van. Ervaringen van het spel gaan soms als kostbare herinneringen met je mee.

U krijgt de kans om het gewoon eens een keer te proberen. Stap voor stap. Je hebt er geen bijbelkennis voor nodig. We lezen samen een bijbelverhaal, stellen daar onze vragen bij, en gaan dan aan de gang. Het is nieuw voor iedereen. En als je het een keer hebt geprobeerd kun je bedenken of je dat een volgende keer nog eens wilt proberen. Of dat je het bij één keer laat.

Wees welkom!                                                        Ds. Annet Ravensberg

Tour d’orange voor jongerenwerk Brabantse Wal

Op zaterdag 21 september, een prachtige zonnige dag, hebben Martin Vooijs en Christian van Saarloos in totaal 158 kilometer gefietst. Dankzij deze prestatie en de verkoop van door onze jeugd zelf ontworpen ansichtkaarten, is daarbij een prachtig bedrag opgehaald van ruim 1400 euro. Dank aan alle gulle gevers, mede namens onze jeugdwerkers en natuurlijk onze jongeren.

Youth for Christ Brabantse Wal

Samen met Youth for Christ geven de Protestantse Gemeenten Halsteren, Nieuw-Vossemeer, Steenbergen en Woensdrecht vorm aan het jongerenwerk vanuit ‘de Zoutfabriek’ in Bergen op Zoom. Op woensdag- en donderdagmiddag is er een inloop, op woensdagavond repeteert onze band ‘SOS’ en maandelijks op vrijdagavond is er een programma voor de (kerkelijke) jongeren. Meer informatie: brabantsewal@yfc.nl

Open dag tijdens 50e jaarmarkt in Steenbergen

Op zaterdag 7 september hebben we onze kerk, tussen 10 uur en 4 uur ’s middags, weer open gesteld voor het publiek. Spannend want vorig jaar vonden we dat er toch behoorlijk wat mensen binnen waren gekomen. Zou dat dit jaar weer zo zijn?

Daar hoefden we eigenlijk niet zo lang bij stil te staan. Zodra het spandoek “De kerk is open. Welkom!” was opgehangen, de koffie en koek klaar stond, kwamen de eersten voorzichtig over de drempel. Die eerste voorzichtigheid veranderde al snel in een doorlopend komen en gaan van bezoekers. Bezoekers in de leeftijd van baby’s tot oudere opa’s en oma’s. Mensen die voor het eerst binnen kwamen. En die al eerder waren geweest. Waaronder een echtpaar dat 52 jaar geleden hun kinderen in onze kerk hadden laten dopen. Ze vonden het fijn om er weer even te kunnen zijn.

Onder de bezoekers vele Steenbergenaren en mensen uit de directe omgeving. Maar ook toeristen vanuit elders. Het Duits en Engels moest er aan te pas komen. Zelfs een echtpaar uit Australië kwam schoorvoetende de kerk binnen. Evenals vorig jaar veel mensen die de buitenkant van onze kerk konden dromen, maar nog nooit de binnenzijde hadden gezien.

Ze spraken hun bewondering uit over onze prachtige kerk. De rustige uitstraling van het interieur en het goed onderhouden zijn van de kerk. Heren kerkrentmeesters deze complimenten zijn dus zeker voor jullie. Niet een keer maar vele malen meer hebben we dit te horen gekregen. We zeggen het vaak niet tegen elkaar. Raar eigenlijk dat een bezoeker dat gewoon lekker spontaan doet. Een compliment geven. Dus mannen deze zijn voor jullie en volhouden!!

Naast complimenten werden er vrijuit vragen gesteld. Over de kerk en over de voorwerpen die men in de kerk zag en die voor ons zo 

vanzelfsprekend zijn. En waarom er niet zoveel beelden en portretten in onze kerk staan of hangen. Of we ook kaarsjes aansteken? Een perfecte gelegenheid om naast uitleg over het waarom en het gebruik ook het geloof zelf daarbij te betrekken. Zo ontstonden er soms hele fijne gesprekken met mensen over hun geloof, de oorsprong daarvan, en of ze er nu nog steeds mee bezig waren. Of juist niet en waarom dan niet. Nog nooit heb ik op 1 dag zoveel over onze kerk, het geloof maar ook over mijn eigen manier van geloven gesproken.

De eerste vrijwilligers om de kerk te openen waren om 9 uur al aanwezig. Door de aantallen bezoekers en de gesprekken met hen bleek ineens dat het middag was en tijd voor de andere groep om het middaggedeelte op te vangen.

Tot onze vreugde bleek aan het einde van de dag dat er ruim 400 bezoekers binnen waren komen lopen. Aanzienlijk meer dan vorige keer. Ook dit jaar bleek het dus een schot in de roos om dit te doen.

Johnny, Christian, Tiny, Fia, Lieneke, Annet en Corinne bedankt dat jullie met elkaar de kerk open hebben gesteld voor de medemens. Bedankt voor de leuke gesprekken met elkaar en gesprekken die jullie met de bezoekers hebben gevoerd. Ik denk dat ook jullie een hele fijne dag hebben meegemaakt. Ik in ieder geval wel. Wat mij betreft een dag die meer was dan het open doen van onze kerk. Een dag die vaker terug mag komen.

En zeker niet als laatst Roald en Rianne Boegschoten. Wat fijn dat jullie voor onze kerk stonden met een stand voor Noah’s Ark. Ook jullie hadden veel bezoekers. Fijn dat jullie die bezoekers nog extra hebben gewezen op de mogelijkheid onze kerk te bewonderen. Dank jullie wel.

Met vriendelijke groet,                                                           Bas den Haan

DIACONIE

Collecte zondag 6 oktober:

Er wordt gecollecteerd voor Kerk en Israël Kerk in Actie en voor het college van Kerkrentmeesters.

Joodse en Palestijnse jongeren ontmoeten elkaar zelden. In het regulier onderwijs is weinig aandacht voor conflictoplossing en een gedeelde samenleving. Kerk in Actie ondersteunt het werk van partnerorganisatie Sadaka-Reut die gezamenlijke activiteiten op middelbare scholen en universiteiten organiseert. Jongeren ontdekken dat onderling begrip verschillen kan overbruggen.

Collecte zondag 13 oktober:

Er wordt gecollecteerd voor Hospice de Markies en voor het college van Kerkrentmeesters.

De meeste mensen die ongeneeslijk ziek zijn, willen het liefst thuis sterven. Thuis, omringd door de mensen die hen lief zijn en in een omgeving die vertrouwd is. Maar voor sommige mensen is dat niet mogelijk of gewenst. Voor hen is er Hospice De Markies. Een huis, net als thuis, waar mensen de laatste levensfase veilig en vertrouwd kunnen doorbrengen

Collecte zondag 20 oktober:

Er wordt gecollecteerd voor Zending Landbouw Indonesië Kerk in Actie en voor het college van Kerkrentmeesters.

Het valt niet mee om boer te zijn op het Indonesische Zuid-Sumatra. Veel boeren zijn arm omdat hun grond niet genoeg oplevert. Daarnaast lopen ze het risico om door grote bedrijven of door de overheid van hun land verdreven te worden. Met steun van Kerk in Actie helpt de kerk deze boeren bij het overstappen op duurzame landbouw. Ook vormt de kerk spaar- en kredietgroepen en leert ze boeren hoe zij voor hun rechten kunnen opkomen.

Mocht u uw bijdrage komende tijd wederom willen overmaken dan graag op het rekeningnummer NL51 RABO 0148820611 t.n.v. Diaconie Hervormde Gemeente Steenbergen met vermelding van de collecte en datum en uw bijdrage voor de kerkrentmeesters kunt u overmaken op rekeningnummer NL73 RABO 0148820700 t.n.v. Kerkrentmeesters Hervormde Gemeente Steenbergen. Onze hartelijke dank dat u aan onze oproep gehoor heeft gegeven en nog wilt doen.

Met vriendelijk groet,                                   Lieneke, Corine, Fia en Marianne

KOPIJ

Kopij voor de volgende Rond de Kerken, die voor drie weken zal gelden en op 24 oktober a.s. verschijnt, inleveren voor 18 oktober a.s. bij mij via de mail van Niek: niekvangiels@hotmail.com

Dit omdat de mails niet altijd aankomen op mijn eigen mailadres.

Met vriendelijke groet,                                                          Greet van Giels